Media och De Tre Musketörerna!

Informationen i media om kärnkraft är överlag extremt vinklad. Det är därför upplyftande att höra hur Medierna träffade helt rätt med dagens reportage. Det var pinsamt att höra att Vetenskapsradions svar låg i nivå med musketörernas; dessutom finns det en annan avslöjande likhet som visar hur pressad man är; intervjupersonens harklande och hummande!

Public Service har verkligen svikit lyssnarna och tittarna. Om inte de kan leverera den andra bilden, vem ska då göra det? Skillnaden i kunskapsläge idag och inför folkomröstningen 1980 är monumental. Årtionden av smart kommunikation och lobbying från kraftindustrin har lett fram till att många tror att det är för att minska koldioxidutsläppen som man vill bygga ut kärnkraft – snacka om efterkonstruktion!. Inte heller är det klart för alla att det är exakt samma reaktion i kärnkraftverken som i en atombomb. Hur många tänker på att allt man gör i en kärnkraftsreaktor är att koka vatten? Den lika extrema – som i längden okontrollerbara – avancerade tekniken finns där för att hindra bara en sak: att det blir en atombomb.

En annan aspekt som också helt lyser med sin frånvaro är makt över elmarknaden. En fortsatt satsning på gigantiska kärnkraftsverk garanterar kraftproducenterna ett fortsatt privilegium att bestämma sin vinst på konsumenternas, fastighetsägarnas och industrins bekostnad. Samhällets beroende av el ger dessutom det energiindustriella komplexet en möjlighet att utnyttja sin makt på den politiska arenan.

Kärnkraften och kärnvapenspriding diskuteras inte heller. Men viktigast av allt; ställ frågan på sin spets – accepterar vi konsekvenserna av den framtida olycka som med ljusår kommer att överskrida den samlade effekten av Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima? Det handlar inte om sannolikhet; det enda vi är helt säkra på är att den kommer att inträffa. Med hyfsad sannolikhet (!) klarar vi oss som lever idag men för många av oss är det oacceptabelt att lämna den katastrofen som arv till kommande generationer. Det är heller inte etiskt försvarbart att lämna farligt avfall som tar miljontals år – om någonsin – att neutralisera.

I press, radio och tv verkar det som att det bara är brist på kunskap som gör att någon skulle ha saklig grund att säga nej till kärnkraft. Men vi är många som har både formell utbildning i kärnfysik och lång erfarenhet av energisystem som med sakskäl som grund säger att teknikvalet kärnkraft är fel.

I tillägg kommer argumenten om oacceptabla konsekvenser, maktcementering och ökad kärnvapenspridning.
Roger Fredriksson, www.apoidea.se/cvrf.pdf

Publicerat den
Kategoriserat som Analys

2 kommentarer

  1. I dagens DN finns två intressanta inlägg som knyter an till inlägget. Anita Goldman har en intressant betraktelse om etiken kring kärnkraft. Lika intressant är att KD inte med ett ord nämner det etiska aspekterna KD är ett parti som pratar vitt och brett om etik och moral. Så här skriver man på sin hemsida, ”Rofferi och egoism, hänsynslöshet och likgiltighet måste bekämpas varthän det dyker upp.” Vi är många som ställer upp på det men varför gäller inte det också enligt KD kärnkraftsindustrin?

  2. Håller med dig i princip, men inte helt i sak. Atombomben är lite annorlunda i och med sin betydligt högre koncentration anrikat uran… Nåväl, låt oss inte fastna vid det då principen faktiskt är identisk. Herr Azar har också konstaterat detta i en debattartikel i Ny Teknik http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article42462.ece

    Ytterligare en intressant vinkel på kärnkraft och det kusliga i att olyckor uppstår trots att det per de gjorda beräkningarna bara inträffar vart 10000:e år hittar man om man betraktar jorden som ett atomur…
    1. Det finns idag strax över 400 reaktrer i världen.
    2. Man började med kärnkraften på 60-talet.
    3. Sen kom olyckorna – 1979 hade vi TMI, 1986 fick vi Tjernobyl och nu 2011 Fokushima.
    10000 år, fördelat på 440 reaktorer är en olycka per 22 år – fint fördelade på olika typer av olyckor.
    Ergo. Från 1960 till 1982: en olycka. Från 1982 till 2004: en olycka. Från 2004 till 2026 en olycka.

    Det hade man kunnat ana redan från början =)

    Det

Lämna en kommentar