Topp

Sweden Beyond Oil – The Efficient Use of Energy

Thomas B Johansson och Peter Steen skrev redan på 70-talet Sol Eller Uran där de visade att båda alternativen var möjliga ur teknisk och ekonomisk synvinkel. 1982 kom deras rapport- Energi – till vad och hur mycket? med Erik Bogren och Roger Fredriksson som medförfattare. Budskapet var att det gick att öka den materiella konsumtionen med hela 50 % till hälften av energianvändningen 1979.

Boken väckte både stort intresse och stor ilska, det senare bland industriförespråkare och energibolagen med Vattenfall, Sydkraft m.fl. kraftproducenter i täten.

Studien uppmärksammades också internationellt genom en artikel i Science som sedan ledde till att hela rapporten också översattes till japanska. Om du noterar villkoren nedan först så når du Science-artikeln här
————————-
”Readers may view, browse, and/or download material for temporary copying purposes only, provided these
uses are for noncommercial personal purposes. Except as provided by law, this material may not be further reproduced, distributed, transmitted, modified, adapted, performed, displayed, published, or sold in whole or in part, without prior written permission from the publisher.”

4 Responses to Sweden Beyond Oil – The Efficient Use of Energy

 1. Roger 2013-05-13 at 10:59 #

  En viktig observation i studien var att det inte längre existerar en direkt koppling mellan energi och BNP per capita – något som vi nu 30 år senare kan se tydligt:

 2. Roger 2016-01-25 at 22:50 #

  När artikeln publicerades hade kraftindustrin med Vattenfall i täten helt diskvalificerat slutsatserna. I en understreckar i SvD påstod belackarna att forskingenresultaten vara rena rama scoutdrömmar (sic).

  Trettio år senare säger Vattenfalls VD Magnus Hall:

  – Vi behöver lite grann precis på marginalen för att klara topparna, men i övrigt så tror vi att med utbyggd biobaserad fjärrvärme, vattenkraft, vind och en del sol så kommer vi kunna ha ett system som är helt förnybart i Sverige.

  Bättre sent än aldrig – stå på dig Magnus!

  -http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=6349083

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ekot idag - Ofullständigt om elanvändning - Emc2 - 2014-12-31

  […] rapporten Energi – till vad och hur mycket? som publicerades 1981 (sammanfattat Science-artikeln Science-artikeln )visade vi att detta var på väg att ske. Dessutom föreslog vi flera olika policy-åtgärder för […]

 2. EKL-certifierad - 2016-09-16

  […] är det i särklass bästa bidraget till en hållbar framtid. Redan i Science-artikeln Sweden Beyond Oil – The Efficient Use of Energy från 1982 (sic!) pekade vi på både fördelarna och utmaningarna. I den framtidsstudien visade […]

Lämna ett svar