Ekot idag – Ofullständigt om elanvändning

Analysen från kraftindustrin i dagens eko 2014-12-31 missar en viktig del av förklaringen till lägre efterfrågan på el än vanföreställningar som ligger bakom kärnkraftspolitikernas mantra: bygg fler kärnkraftverk. Så här skrev jag till Ekot nyss:

Bo Andersson – och Björklund (fp) m.fl. – missar en viktig del av förklaringen till lägre elförbrukning. Industrin i Sverige genomgår sedan många år en strukturell metamorfos; från maximering av tonnage till kunskapsintensitet. Det betyder t.ex. att den specifika elanvändningen (kWh/kr) har mer än halverats från mitten av 80-talet till idag:

I rapporten Energi – till vad och hur mycket? som publicerades 1981 (sammanfattat i Science-artikeln )visade vi att detta var på väg att ske. Dessutom föreslog vi flera olika policy-åtgärder för att påskynda utvecklingen. Tyvärr kan jag konstatera att det bara är den spontana omvandlingen som ligger bakom utvecklingen i figuren. Å andra sidan betyder det att potentialen finns kvar genom en ändring av energipolicy från ensidigt fokus på tillförsel (fler kraftverk) till fokus på användning och därmed energieffektivisering.

En halvering till av elintensiteten i industrin från dagens nivå är genomförbar genom att skifta från ett obsolet tillförselparadigm till ett utvecklinspositivt användningsparadigm.
 

Hälsningar/Roger Fredriksson

Lämna en kommentar